Vintage stílus otthonunkban

19 máj

Vintage stílus otthonunkban

A vintage nagyon népszerű napjainkban a lakberendezésben. Az alábbi cikkben bemutatjuk, mire érdemes figyelni, ha otthonunkat ebben a stílusban kívánjuk berendezni.

  1. Tükrözze személyiségünket! Ne csupán a vintage stílust keressük önállóan, hanem vigyük bele a személyiségünket is. Aki vintage stítlusban rendezi be otthonát, azok egy bizonyos hobbi, dizájner vagy korszak köré építik fel. Felejtsük el, hogy például mindenképpen régi teáscsészéket kell használnunk, ha ahhoz nincs semmi kötődésünk. Helyette használjunk például régi halászfelszerelést, ha mondjuk nagyapánkról maradt ránk egy ilyen gyűjtemény.
  2. Kerüljük a kliséket! Sokan attól tartanak, hogy a vintage már-már túlcsordulóan bájos. De ez nem feltétlenül van így. Nem kell ragaszkodnunk a felfűzött zászlócskákhoz vagy a brit zászlóhoz, hagyjuk az elcsépelt megoldásokat.
  3. Válasszunk ki egy meghatározó darabot! Lehet ez például egy üveges vagy tükrös tálaló. Töltsük meg érdekes koktélos poharakkal, régi szódásüvegekkel – tökéletes fókuszpontja lehet egy helyiségnek.
  4. A falak és a padlók legyenek egyszerűek. Ellenkező esetben könnyen zsúfolttá válhat otthonunk. Helyette inkább dobjuk fel a falakat régi magazinokból származó fotókkal vagy kottákkal.

  1. Ne féljünk excentrikus útra lépni. Szerezzünk be például régi földgömböket vagy bekeretezett, preparált rovarokat.
  2. Használjuk a képzelőerőnket. Ne csak utánozzunk, hiszen az otthonunkról van szó. Legyen az otthonunknak saját karaktere, ahogy nekünk is.
  3. Ha chintz mintákat használunk, dobjuk fel üvegekkel. A nyomott mintás tapéták és textilek a vintage stílus meghatározó elemei lehetnek. De hogy ne legyen olyan érzésünk, mintha egy antik boltba érkeznénk, dobjuk fel sok üvegtárggyal és tükörrel, egy art deco öltözőszekrénnyel vagy az ékszereink tárolására alkalmas emeletes tortatállal.
  4. A kevesebb több. Inkább a minőségre hajtsunk a mennyiség helyett. 100 különleges kávéscsésze egy tálalón kevésbé látványos, mint néhány érdekesebb darab. Ráadásul kevesebbet kell porolni is.
  5. Tegyünk régi fényképezőgépeket vagy írógépet a nappaliba. Ez meleg, otthonos hatást kelt.
  6. A konyhában adjunk helyet a vintage főzőedényeknek, vagy helyezzünk el régi, nagy méretű órát.