Színek és feng shui

15 jún
Feng Shui színek falfestés

Színek és feng shui

A szín a fény és az energia megnyilvánulási formája. Ezért a megfelelő szín kiválasztása szobafestéskor nagyon fontos ahhoz, hogy otthonosan érezzük magunkat vagy éppen a munkánkra tudjunk koncentrálni. Ezúttal feng shui szempontjából nézzük meg az egyes színek jellemzőit, mely nagyon jól segít átgondolni, hogy a belső terek kialakításakor, festésekor vagy tapétázásakor milyen színt használjunk a kívánt célok elérése érdekében.

Zöld

Kiegyensúlyozó szín, mely békét és harmóniát sugároz, így szinte bárhol nagyon jól használható, különösen a hálószobákban. Dolgozószobában azonban kerüljük, mert ott inkább serkentő színekre van szükség. Nem csupán a természet, de a fejlődés, (pénzbeli) gyarapodás színe is.

Vörös

Miként a természet sem osztogatja bőséggel a vöröset, mi is bánjunk vele csínján otthonunkba. Nagyon vonzza a tekintetet, nem véletlenül a tiltó táblák vagy a közlekedési lámpák színe. Bár sokan a hálószobában a szenvedély felpezsdítése miatt választják, a túl sok vörös már inkább agresszivitást szül. Inkább egy-egy részletre szorítkozzunk ezzel a színre, mely megragadja a szemlélő figyelmét és serkenti a csi áramlását.

Bíbor

Művészi szín, az önvizsgálat, meditáció, tisztaság, világosság, kellem színe. Sötétebb árnyalatban mély nyugalmat áraszt, így kitűnően alkalmazható hálószobában. A nappalit nagyszabásúvá, ragyogóvá varázsolja. Világosabb árnyalatai azonban már sok vöröset tartalmaznak, ezért ezekkel csak óvatosan!

Feng Shui színek falfestés

Rózsaszín

Erősen nőies, tápláló, gyógyító szín. Derűs, nyugalmas légkört teremt, eloszlatja a haragot, erőd ad, támogat. Nagyon jól használható hálószobában is.

Narancs

Bátran használjuk előszobában, mivel vendégváró hangulatot teremt. Az északra néző, meleget igénylő szobákba ideális. De mivel elég erőteljes, csak akkor fessük narancsra a szobák falát, ha úgy érezzük, illik személyiségünkhöz.

Sárga

Ha egy szóval kellene leírni: Nap. Serkent, derűvel tölt meg, összefügg a hosszú élettel. Segít az összpontosításban, ha sárga fallal szemközt ülünk le. Energiája miatt célszerű még a nappali vagy étkező színének választani, de kis terekhez és hálószobába nem ajánlott.

Barna

Ha a barna szín fűszer lenne, azt mondhatnánk, olyan, mint a só: elég egy-két csipetnyi belőle. A barna közelebb hoz a természethez, és segít a földön járni. Ugyanakkor a barna az elmúlás színe, ezért idős emberek környezetébe nem ajánlott, míg a barna avíttá teheti a falakat. De vibráló hatást is tehet attól függően, mennyi sárgát és vöröset tartalmaz.

Fehér

A fehér fal olyan, mint a vászon, mielőtt ecset érintette volna. Kiváló háttér, kiemeli a kiakasztott festményeket, műtárgyakat, formákat. De hófehér szobában nem könnyű élni, inkább törtfehéret, halvány krémszínt válasszunk. Keskeny előszobában viszont nagyon jót tesz.

Szürke

Egy átmenetes szín, van, aki szerint lehangoló, mások számára eszményien közömbös háttér. Egy biztos, a szürke falakat rendszeresen újra kell festeni, különben piszkosnak látszódik majd.

Fekete

Mélységérzetet keltő szín. Elegáns háttér a színes dolgokhoz, de a sok fekete komorrá, nyomasztóvá is teheti a teret. Gyerekszobában és étkezőben mindenképpen kerüljük.

Kék

Befelé fordulás, nyugalom, derű színe. Bizonyítottan gyulladáscsökkentő és altató hatású, ezért nagyon jól hat a hálószobában. A hidegségét azonban érdemes egy kis barackszínnel vagy vörössel egyensúlyozni. Enyhíti a feszültséget, ezért célszerű például hivatali várókban használni. Ha viszont gyakran vagyunk nyomott hangulatban, kerüljük, mert még lehangoltabbá tesz.

Üzleteinkben munkatársaink örömmel segítenek a megfelelő színű falfestékek kiválasztásában és kikeverésében, vagy az ideális tapéta megtalálásában.

A cikk alapjául Gina Lazenby: Feng shui és lakberendezés c. könyve szolgált.