Wabi-sabi – A tökéletlen szépség

21 jan

Wabi-sabi – A tökéletlen szépség

A manapság divatos skandináv hugge és az évek óta hódító shabby chic mellett egyre inkább előtérbe kerül az otthonokban is a 15. századi japán filozófián alapuló wabi-sabi. A wabi-sabi a túlzott díszítések, a gazdagság és a ritka anyagok használatára adott válaszként jelent meg. Ez a stílus inkább a tökéletlenségben rejlő szépséget tárja fel. Mély kapcsolatot létesít a földdel, s az élet egyszerű örömeinek élvezetére buzdít. Mindezek felett pedig a hitelesség fontosságát helyezi a középpontba.

Így tehát a wabi-sabi nem is annyira egy dizájntrend, sokkal inkább egyfajta irányadó elvként működik. Arról szól, hogy fogadjuk el olyannak a dolgokat, amilyenek, ahelyett, hogy azzal töltenénk az időt, hogy mindig a jobbat, a tökéletest keressük. Találjuk meg a nem éppen ideális helyzetben is a pozitívumot.

Nézzünk meg hát néhány irányelvet, amivel a tökéletlenség szépségét otthonunkba varázsolhatjuk.

Használjunk természetes anyagokat

Mivel e filozófia egyik lényeges eleme a földdel való kapcsolatunk, nem meglepő, hogy a hozzá kapcsolódó lakberendezési trendek a természetes anyagok használatát hangsúlyozzák. Hogy ezt miként valósítjuk meg, az azonban egyáltalán nem kötött. Ha tetszik az északi formatervezés, választhatunk világos fából készült bútorokat. Ha azonban a mediterrán vonal áll hozzánk közelebb, használjunk terrakottát.

Ne feledjük a hitelesség fontosságát. Ahelyett, hogy tömeggyártott termékeket vásárolnánk, nézzünk körül a bolhapiacokon, kézműves vásárokban vagy kisebb, egyedi termékeket kínáló boltokban.

Ne bonyolítsuk túl

A kulcs az egyszerűség. A wabi-sabi belső terek letisztult elrendezésűek, ahol a funkcionális elemek kerülnek a középpontba. Hagyjuk, hogy a bútorok körül elegendő mozgástér maradjon, ne zsúfoljunk mindent tele. A kiegészítők terén is fontos a használhatóság. Egy-egy dekoratív tál, tálca mindig jó választás, miként a szobanövények is, melyek frissességet adnak a térnek.

Hagyjunk helyet a tökéletlenségnek

Ez az egyik legfontosabb tipp. Amikor általában az utolsó simításokról beszélünk a lakberendezésben, általában arról van szó, miként nézhet ki a tér befejezettnek vagy professzionálisan kialakítottnak. A wabi-sabi esetében azonban a cél ennek éppen az ellenkezője.

Ezt szem előtt tartva ne rejtsük el a hibákat. Van egy szép tál, melyből letört egy darab? Helyezzük a megfelelő helyre, ahol megcsodálhatjuk. Nincs beágyazva? Most lehetünk ennyire művész lelkek…

Ne feledjük azonban, hogy a wabi-sabi és a napi zűrzavar között azért van különbség. Hogy hol húzódik a kettő közti határ, az a személyiségünktől függ.

Faregenerálás

A Bondex Renovation faregeneráló szer termék ideális arra, hogy egy régi, padláson kallódó vagy bolhapiacon fellelt tárgyat felújítsunk. Ápolja a régi, repedezett felületeket, miközben visszaadja a fa eredeti színét, valamint eltakarja az apróbb elszíneződéseket és újszerű ragyogást ad öreg tárgyainknak. Ha extra védelmet szeretnénk biztosítani a kezelni kívánt fafelületnek, teraszburkolat esetén használjunk Bondex Decking Oil Favédő és ápoló olajat, amivel hosszútávon megőrizhetjük fafelületeink eredeti kinézetét. Kültéri bútorra a színtelen Bondex Teak Oil termékünket, míg beltérre Bondex Interior Wood Oil padló- és bútorolajunkat ajánljuk. Ezek az olajok ugyanis mélyen a fa erezeteibe hatolnak, ahol kifejtik jótékony hatásukat, valamint víz- és szennyeződés taszító felületet képeznek a felületen. Ezek az olajok színezettek, ezért figyeljünk oda, hogy a kezelni kívánt tárgyhoz melyik szín passzolna a legjobban. Mindezeket megtalálják egri, füzesabonyi és tiszaújvárosi festékboltjainkban, ahol eladóink szívesen segítenek tanácsaikkal is.

Fotók forrása: Yatzer