Amit a lazúrozásról tudni kell

30 jan
lazúrfesték, lazúrozás

Amit a lazúrozásról tudni kell

Ha a fafelületet megfelelően előkészítettük (a nem tapadó szennyeződések eltávolítása, favédelem, alapozás), az utolsó lépés a fedőfestés. Ekkor nyeri el a festett tárgy a végső fényét és színét. A fedőfestékek, lazúrok nemcsak esztétikusak, de ezek védik meg a felületet a környezeti hatásoktól. Ilyen hatások az ütődések, karcolások és az időjárás is (eső, nap UV fénye, pára stb.).

A kültéri fák legtartósabb védelmét, minden esetben a színes lazúrokkal tudjuk biztosítani. A lazúrok UV állagot biztosító adaléka és a színes pigmentek együtt biztosítják a megfelelő UV védelmet. A festékben található kötőanyagok a vízpára felvétel-leadás útját nehezítik.

Vékonylazúr, vagy vastaglazúr?

A vastaglazúrok vastag páncélrétegként, vízzáró réteget képeznek. Ebből kifolyólag használatuk olyan mérettartó szerkezeti elemeken javasolt, mint amilyenek például az ajtók és ablakok. Ez a lazúrfajta addig biztosít védelmet, amíg a filmréteg sértetlen és összefüggő. Könnyen tisztítható, mivel nem szívódik be mélyen a fa felületébe. Ezen tulajdonsága miatt javasolt olyan fa felületekre, ahol igény a könnyű tisztíthatóság (pl. nyílászárók).

A vékonylazúrok a fa pórusaiba mélyen beszívódva vékony réteget képeznek és így megfelelő UV-védelmet biztosítanak a fának. Több rétegban való felhordás esetén sem alakul ki vastag réteg a felületen, így nem válik le, nem hólyagosodik fel a festékréteg. Fő felhasználásuk: olyan nem mérettartó faszerkezetekre javasoljuk, amelyek kültérben nagy egybefüggő felületet képeznek (pl. kerítéslécek, ereszdeszkák, szaletlik).

Lazúr rétegrend kialakítása

  1. Az első réteget a fa szívóképességének figyelembevételével szükség szerinti hígításával kell elvégezni. Nagyon fontos, hogy ecsetteléssel (pl. Progold fanyelű dupla ecsetek) kerüljön fel az első réteg és minden további réteg felhordását is ecsettel végezzük.
  2. Finom csiszolás: 100–120 csiszolópapírral, ügyelve arra, hogy az első réteget ne távolítsuk el teljesen, de a kiálló durva farost részeket kicsiszoljuk.
  3. Második réteg lazúr: Lehetőleg sűrűbb állaggal hordjuk fel, mint az első réteget. Itt már nem fejt ki szívóerőt a fa, mivel a pórusait már az első réteg telítette. Így érezhetően könnyebben csúszik majd az ecset a felületen.
  4. A harmadik réteg akkor szükséges, ha a fa túl durva felületű volt és sok csiszolás volt az első rétegből. Ilyenkor érdemes a 3. réteget felhordani, valamint akkor is, ha nem tartjuk még elég intenzívnek a felület színét.

Akkor is érdemes a három réteg, ha még nem értük el az első két réteggel a kívánt selyemfényt. Fontos: a sötét színű, nagy pigmenttartalmú lazúrok hosszabb ideig nyújtanak védelmet, mint a világos színűek.